Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Priechod pre chodcov IMOS

Vyriešený
Prijatý: 27.06.2022
Zodpovedaný: 07.07.2022
Autor: Robert Skraban
Zodpovedal: Starosta obce

Podnet:

Dobrý deň, pán starosta.
Rád by som poukázal na nedostatočné informovanie vodičov o prítomnosti priechodu pre chodcov pri zastávkach „ Imos “ . V obci sú 2 priechody pre chodcov v blízkosti obecného úradu, ktoré sú označené zvislým dopravným značením a tiež vodorovným, ktoré je navyše striedavé, červeno-biele. To je fajn. Žiaľ pri autobusových zastávkach „Imos“ je značenie iba vodorovné, bez chýbajúceho zvislého značenia. Vnímam to ako veľkú hrozbu pre obyvateľov obce, ale nielen pre nich, tiež napr. pre zamestnancov fa Imos, prípadne iných občanov, keďže vodiči nedodržiavajú maximálnu povolenú rýchlosť, obiehajú ostatné vozidlá v rozpore s pravidlami cestnej premávky. Možno len chýbajúcim zvislým značením niektorí vodiči neregistrujú vodorovné značenie a tým ohrozujú chodcov. Navyše sme asi unikát, keďže priechod pre chodcov ústi priamo do stredu ulice Na pasienkoch. Ako sa písalo v minulosti, spomínali ste zadanie požiadavky na policajný zbor na zvýšenie frekvencie kontrol rýchlosti v týchto úsekoch, úprimne, policajtov som tu za posledné 4 roky videl možno raz, max. 2krát. Je kopec ľudí, ktorí z obavy o zdravie/ život svojich detí ich radšej budú tých pár metrov voziť autom do školy, ako by ich mohli pustiť samé ... snažíme sa byť ako obec zodpovedná v separovaní odpadu, tak prečo zbytočne znečisťovať ovzdušie? Rád by som sa opýtal: Je možné zabezpečiť posun jestvujúceho priechodu o pár metrov (cca 3 m, spolu so striedavým červeno-bielym náterom )? Je možné zabezpečiť osadenie zvislého dopravného značenia informujúceho o prítomnosti priechodu pre chodcov ? Keďže v blízkosti nie je problém s el. prípojkou, bolo by možné doplniť značenie aj oranžovou svetelnou signalizáciou, ako majú napr. v Hamuliakove? Vopred Vám ďakujem za informáciu.


Odpoveď:

Dobrý deň,

S uvedeným problémom okolo priechodov pre chodcov naprosto s Vami súhlasím. Obec má vypracovanú pasportizáciu dopravného značenia, cestnej siete a chodníkov, kde sú vyznačené aj absentujúce priechody pre chodcov cez cestu III. triedy č.1056 a to v časti autobusovej zastávky „Imos“ ďalej pred OcÚ a pri vjazde do obce na križovatke Slnečnej, Krátkej a Hlavnej. V záujme obce je vyriešiť tento stav absentujúcich priechodov pre chodcov už niekoľko rokov. Vlastné prostriedky nám však takúto náročnú investičnú akciu nepokryjú a preto sa snažíme získať finančné prostriedky z dotácií od štátu. Keďže je vlastníkom cesty III. triedy č.1056 cez Kalinkovo, Bratislavský samosprávny kraj, tak z pochopiteľných dôvodov žiadame o spoluprácu pri financovaní aj Bratislavský samosprávny kraj, ktorý nás zaradil do investičného programu 2021/2027. Samozrejme dovtedy budeme aspoň provizórne robiť z možných vlastných finančných prostriedkov, aby sme zabezpečili aspoň akú - takú bezpečnosť na cestách, chodníkoch a priechodov pre chodcov na ktoré upozorňujete v našej obci. Nedodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosť v obci zatiaľ riešime viacerými spôsobmi. Sú to dopravné značenie s maximálnou rýchlosťou v obci, merače rýchlosti upozorňujúce na príliš vysokú rýchlosť a pravidelné kontroly policajtov z dopravného inšpektorátu v Senci. Verím, že v spolupráci s Okresným dopravným inšpektorátom „OR PZ Senec“ nájdeme aj ďalšie možné riešenia ako zabrániť nedodržiavaniu maximálnej povolenej rýchlosti v našej obci.

Ďakujem za Váš podnet v prípade otázok sa prosím kedykoľvek ozvite želám pekný deň.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.