Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

smeti okolo stojisk

Vyriešený
Prijatý: 02.05.2021
Zodpovedaný: 29.12.2021
Autor: Pavel
Zodpovedal: Starosta obce

Podnet:

Zdravim obecny urad,
bolo by nanajvys vhodne navysit kapacitu zbernych nadob na triedeny odpad, prip. zkratit cas ich vyprazdnovania (hoci aj na nas zberny dvor). Pri pohlade na okolie stojisk kontajnerov na triedeny odpad ma clovek pocit, ze to tu s odpadom nemame zvladnute. Pritom nabadate k triedeniu odpadu, ale nie je ho kam davat a tym narazam aj na tie smiesne casy, kedy je mozne vyviezt odpad na zberny dvor, ak aj je nahodou v uverejnenom case na stranke obce otvoreny.


Odpoveď:

Dobrý deň,

Neviem podľa čoho súdite, že to tu s odpadom nemáme zvládnuté, keď výsledky zberu a triedenia odpadu v našej obci jasne hovoria o zlepšení, keď sa percentá zvýšili z minulého roku zo 40% na 70%. Touto cestou sa chcem ešte raz poďakovať všetkým občanom obce, ktorí sa na tomto výsledku aktívne podieľali. Na podnet navýšenia kapacít nádob alebo frekvenciu odvozu, som už niekoľkokrát odpovedal občanom obce. Obec má so spoločnosťou ENVI-PAK zmluvu, kde máme pridelený počet zberných kontajnerov a zazmluvnenú frekvenciu odvozu, ktorá je vyššia ako zákonom určené minimálne množstvo (štandard zberu). Tak isto už dlhší čas evidujeme v našej obci narastajúci problém s čistotou okolo stanovísk s kontajnermi na triedený (separovaný) zber odpadu. Pravidelný neporiadok je spôsobený nezodpovedným prístupom niektorých ľudí ( obyvateľov našej obce a možno aj cudzích ľudí), ktorí na stojiská s kontajnermi umiestňujú iný odpad ako určený druh triedeného odpadu kontajnerov (plast, papier, sklo, železo). Zaplnené kontajnery aj nesprávnym uložením a uložením iného odpadu, sa zaplnia veľmi rýchlo a tak čo urobíme ? - vidíme, že kontajner je plný... (žiaľ pri niektorých našich občanoch by nestačilo ani keby sme vývoz týchto kontajnerov robili každý druhý deň- napr. jeden deň sa odviezol papier - ešte v ten deň už bol opäť plný kartónov).... tak to hodíme vedľa kontajneru. Napríklad veľkokapacitné 1100 l kontajnery na papier by mali využívať iba občania bývajúci v bytovkách, nakoľko od rodinných domov zberová firma odváža papier od domu, kde ľudia majú možnosť nadbytočný papier rozrezať a zviazať do balíka, pričom zberová firma ho v deň vývozu odoberie od domu, alebo ho môžu odovzdať na zberovom dvore počas otváracích hodín. Čo sa týka prevádzkových dní a otváracích hodín zberného dvora, ktoré sú pravidelne zverejňované na webovej stránke obce, je podľa prieskumu a získaných skúseností z minulého obdobia jeho činnosť dostatočná, hľadiac aj na kapacity zamestnancov a finančných prostriedkov vyčlenených na základe zákona pre verejnej správy. Na základe týchto skutočností si dovoľujem uviesť, že Vaše vnímanie stavu veci je založené na nevedomosti o skutočnej situácii s nakladaním odpadu v našej obci a som rád , že som Vám to mohol vysvetliť.

Ďakujem za Váš podnet v prípade otázok sa prosím kedykoľvek ozvite želám pekný deň.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.