Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Pripomienky k oznamom o komunálnych voľbách 2022

Vyriešený
Prijatý: 09.08.2022
Zodpovedaný: 11.08.2022
Autor: M. Mesárošová
Zodpovedal: Starosta obce

Podnet:

Vážený pán starosta,
v dokumente "Oznámenie- volebné obvody a počet poslancov" je nesprávne uvedený dátum konania komunálnych volieb (utorok 29.11.2022 namiesto soboty 29.10.2022).
Podľa informácií o voľbách do orgánov územnej samosprávy 2022, zverejnených na stránke MV SR, citujem :
"Počet obyvateľov obce ku dňu vyhlásenia volieb zverejní obec spôsobom v mieste obvyklým najneskôr 85 dní predo dňom konania volieb. " 85 dní predo dňom konania volieb bolo 5.8. a tento údaj pri informáciách o komunálnych voľbách 2022 na stránke obce ku dňu 9.8. ešte stále uvedený nie je. (Na stránke obce je uvedený iba údaj: Počet obyvateľov ku dňu 31. 12. 2021: 1 477).


Odpoveď:

Dobrý deň,

Za nesprávne uvedený mesiac v „Oznámení o určení počtu poslancov a o utvorení volebného obvodu pre voľby do orgánov samosprávy“ sa ospravedlňujem - chyba, ktorá vznikla nejakým nedopatrením bola odstránená. Uznesením vlády Slovenskej republiky č.428/2022 z 28. júna 2022 bol odsúhlasený „Harmonogram organizačno-technického zabezpečenia volieb do orgánov samosprávy obcí a volieb do orgánov samosprávnych krajov v roku 2022“. Na základe tohto uznesenia nám Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky zaslalo harmonogram na prípravu a vykonanie volieb do orgánov samosprávy obcí a volieb do orgánov samosprávnych krajov. Našou povinnosťou je zrealizovať tieto úlohy podľa harmonogramu, ktoré sú potrebné na organizačno-technické zabezpečenie. V resumé tohto harmonogramu, (ktorý si môžete objasniť na stránke MV SR) nie je uvedená povinnosť zverejniť počet obyvateľov v obci, tak ako uvádzate vo vašom podnete, a nie je to uvedené ani vo volebnom zákone č. 180/2014 Z. z. Každý, kto si chce zistiť informácie o obci Kalinkovo môže navštíviť webovú stránku obce, kde okrem iného nájde aj aktuálny počet obyvateľov, ktorý je zverejnený podľa posledného sčítania obyvateľov a podľa záznamov zo štatistického úradu.

Ďakujem za Váš podnet v prípade otázok sa prosím kedykoľvek ozvite želám pekný deň.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.