Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Potreby občanov

Vyriešený
Prijatý: 18.10.2022
Zodpovedaný: 18.10.2022
Autor: Pavol Haško
Zodpovedal: Starosta obce

Podnet:

Pavol Haško,
Pán starosta, chápeme, pandémia, energetická kríza ale ľudia už nemôžu počúvať prečo sa nedá, ale ako sa to urobí. Čiže máte moju podporu ale Kalinkovo nutne potrebuje rozmach, okrem výstavby ZŠ aj iné verejnoprospešne stavby. Pozrite sa na Lužnú a Rovinku a na ich sieť obchodov a my tu len 2 súkromné obchodíky. Prečo tu nemáme aspoň malý Lidl? Okrem dňa obce a varenia gulášu tu nie je žiadna kultúra, prečo tu nie je ochotnícke divadlo? Prečo nemáme na námestí obce aspoň malú cukráreň či kaviareň. Nie je tu žiadna riadna reštaurácia, proste nič funkčné. Príde sem návštevník a nemá si kde dať jedlo ani čapované pivo pretože ani Poľovník je už dlhšie zavretý. Iniciujte podnikateľov aby otvorili prevádzky vytvorte im podmienky. Ak dáte odpovede, nie len sľuby verím že budete opäť zvolený. Kalinkovo sa rozrastá a noví prisťahovalci potrebujú obchody a služby priamo v obci. Držím palce, progres pre našu obec.


Odpoveď:

Dobrý deň, pán Haško,

Som rád, že ste mi položil otázky, zodpovedajúce skutočnosti a hlavne potrebe v našej obci. Súhlasím s Vami, že v obci nemáme obchody a prevádzky, ktoré by plne uspokojili našich občanov. Nechcem sa tu na nič vyhovárať, že prečo sa to nedá, no realita je v skutočnosti úplne iná. Sme malá obec, kde je slabá kúpna sila a predajcovi sa jednoducho neoplatí kvôli strate niečo prevádzkovať, čo Vám potvrdí každý podnikateľ, ktorý ešte podniká v gastronómii v našej obci. Pred mesiacom sme zaevidovali po štyroch rokoch prvý záujem od súkromného podnikateľa, ktorý by chcel v obci otvoriť prevádzku bufetu. Obec by aj chcela pomôcť podnikateľom vytvoriť podmienky na podnikanie a to, napríklad prenájmom svojich nebytový priestorov, no žiaľ nedisponujeme žiadnym takýmto vhodným priestorom alebo nehnuteľnosťou. Z tohto istého dôvodu ( málo obyvateľov = slabá kúpna sila), nemá záujem aj niekoľko oslovených obchodných reťazcov. Už štyri roky bojujem o zriadenie bankomatu v našej obci a odpoveď, málo klientov, nedostačujúce využitie. Odišiel nám všeobecný lekár na základe malého počtu pacientov (240), mesačná paušálna platba, ktorú dostáva všeobecný lekár (pre dospelých, resp. pre deti a dorast) je za každého registrovaného poistenca, takže prevádzkovať súkromnú ambulanciu všeobecného lekára sa oplatí od 1500-2000 pacientov. Chceli nám zrušiť aj Poštu Partner kvôli Poštovej Banke po intervenciách na ministerstve sa nám ju podarilo zachovať. V príspevku uvádzate, že sa Kalinkovo rozrastá. Na upresnenie ako sa rozrastáme uvediem zopár čísiel zo štatistického úradu z posledného sčítania obyvateľov 2011-2021. Nárast počtu obyvateľov v okolitých obciach, D. Lužná - 3 140 , Rovinka – 2 886, Miloslavov – 2 220, Hamuliakovo 1 130, Kalinkovo – 297. Za posledné tri roky Stavebný úrad v Kalinkove vydal 32 stavebných povolení na rodinné domy. Obec po pandémii opäť začína organizovať kultúrne akcie ako, vítanie najmenších občiankov, obecná zabíjačka, stavanie mája, deň detí, deň obce, obecné hody, súťaž vo varení guláša, úcta k starším, vianočné trhy a vianočný koncert. Aj ja by som si vedel predstaviť u nás ochotnícke divadlo, ale úprimne nie je to len o starostovi, no je to aj o ľuďoch v obci a verím tomu, že tam, kde je vôľa, môže byť aj cesta. Ďakujem veľmi pekne za Vašu podporu a verím, že som Vám dostatočne ozrejmil situáciu v našej obci.

V prípade ďalších otázok sa prosím kedykoľvek ozvite želám pekný deň.

Komentáre sú dostupné až po prihlásení na Váš Facebook profil. Ak ste neodsúhlasili Cookies, komentáre sa nemôžu zobrazovať.